Cikkek

A Macintosh klónok támadása

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-10 12:10:05

Az Apple és a Psystar pereskedése nem rettenti el cégeket a Mac-klónok forgalmazásától, hanem úgy fest, hogy éppenséggel olajat önt a tűzre.

Tavaly áprilisban adtunk hírt arról, hogy egy apró, floridai cég Macintosh klónokat - egész pontosan asztali PC-ket forgalmaz -, melyek alkalmasak az Apple OS X futtatására. A Psystartól úgy is meg lehet rendelni a gépeket, hogy azokra már telepítik az Apple operációs rendszerét. Bár a Psystar hivatalosan vásárolt OS X-eket ad el ügyfeleinek, az Apple végfelhasználói szerződése kimondja, hogy az operációs rendszer csak Apple gyártmányú hardveren futtatható. Természetesen az Apple jogi útra terelte az ügyet még júliusban, mondván hogy a Psystar szerzői jogokat sért.

A Psystar és az Apple jogi pengeváltása még most is folyamatban van, a floridai cég először azzal érvelt, hogy az Apple visszaél a szerzői jogokkal és álláspontjuk szerint ha valaki legálisan megvásárolta az operációs rendszer egy kópiáját akkor azzal azt csinál, amit akar. Az ezért augusztusban az Apple ellen indított viszontkeresetet a Psystar elvesztette 2008 novemberében, de december végén újabb pert indított az Apple ellen, mondván hogy az nem indíthat ellene a szerzői jogok megsértése miatt pert, egyszerűen azért, mert nem helyeztette védelem alá a szerzői jogvédő hivatalban az előírt módon az OS X-et, így egyszerűen nincs mit megsérteniük. Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy a Psystar csatát nyert az ügyben, a bíróság igazat adott nekik, ami ajtót nyit afelé, hogy megtámadják az Apple végfelhasználói licencszerződésében (EULA) foglaltakat - értelem szerűen azt a pontot, ami csak Apple gyártmányú hardverre engedi telepíteni az Apple operációs rendszerét.

Klónozók a világ minden tájáról
Bár a jogi csatározásnak még közel sincs vége, máris négy olyan cégről tudni, amely Macintosh klónokat, vagy az OS X PC-re való telepítését lehetővé tévő megoldásokat kínál.

Az Open Tech egy csak a weben elérhető cég. A kezdeményezés meglehetősen vérszegénynek tűnik, az oldaluk tanulsága szerint a cég éppen árulja magát.

Argentínában az OpeniMac kínál a Psystar-éhoz nagyon hasonló PC-ket OS X-szel. (Mikor ezek a sorok megjelennek, a cég kizárólag spanyolul íródott weboldala nem elérhető valamiért ezért az előző link a Google-nél tárolt verzióra mutat.)

A Németországban működő PearC több OS X-szel is rendelhető konfigurációt kínál, melyek között akár Intel Core i7 processzoros vagy Blu-ray írós konfigurációt is találunk. A PearC anyacégének a Hypermeganetnek a munkatársa a Spiegelnek adott interjúban elmondta, hogy álláspontjuk szerint egy a németországi joggyakorlat kínálta lehetőséget kihasználva a PearC termékekkel értékesített OS X-ek legálisak.

pearpc.jpgPearC. Macintosh Made in Germany

A fentiekkel ellentétben a meglehetősen kétes eredetű és sajátságos angolságú weboldallal rendelkező - sejtésünk szerint ukrán - EFI-X nem OS X-el ellátott PC konfigurációkat kínál. Az általuk "Multi Boot Environment" (kb. több rendszer indítását lehetővé tévő környezet) egy asztali gépekbe szánt, USB-s adathordozó, ami tartalmazza az OS X telepítőállományait...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek