Cikkek

A legnagyobbak nyári eredményei

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-11 13:13:34

Az Asustek, a Gigabyte és a Pegatron közzé tette augusztusi eredményeit. A netbookok változatlanul jól fogynak, de minden más téren a piac lassulására számítanak az év végére.

A júliusi eredményekről szóló összefoglalónk megjelenése óta újabb hónap telt el, most az Asustek, a Gigabyte és a Pegatron augusztusi piaci jelentéseit szedtük csokorba. Az Asustek konszolidált bevételei 25,9 milliárd tajvani dollárt (812,56 millió amerikai dollárt) tettek ki augusztusban, ami 17 százalékkal több, mint az előző hónapban és 24 százalékkal jobb, mint egy évvel ezelőtt. A cég teljes konszolidált bevétele 2008 első nyolc hónapjában 169 milliárd NT$, ami 27 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakánál. A cég szeptemberre rekorddal, az eddigi csúcs, 27,5 milliárd NT$-t meghaladó bevétellel számol. Számításaik szerint a negyedik negyedév bevételei túlszárnyalják majd a harmadikét.

Az Asustek 2008 végére 6-6,6 millió netbook eladására számít úgy, hogy megtartják a nettó 15-20 százalék körüli árrést. A negyedik negyedévre vonatkozólag, októberre már számos megrendelés befutott, de mivel az európai értékesítés lassul, novemberre és decemberre még egyelőre nem igazán magas a beérkezett megrendelések száma. A cég 1,7 millió Eee PC-t adott el Európában az év első felében, míg további 1,5-1,8 millió darab eladásával számol a harmadik negyedévre ugyanitt. Az év végére a cég reményei szerint az európai netbook értékesítés eléri az 5 millió darabot.

Az Asustek alaplapból 11,1 millió darabot értékesített az év első felében és 15 százalékos növekedésre számít a harmadik negyedévre, ami 5,9 millió darabos növekedést jelent. Ugyanakkor annak érdekében, hogy elérjék a 24 milliós célzott eredményt 2008-ra, legalább 7 millió alaplapot kell értékesíteniük a negyedik negyedévben, ami a piaci elemzők szerint nem lesz egyszerű feladat. A cég is eléggé visszafogott negyedik negyedévre számít, köszönhetően a piac kiszámíthatatlanságának, de mióta az alaplapi gyártási költségeik csökkentek, a profitjuk növekedett.

A Pegatron 49,45 milliárd NT$ konszolidált bevételt jelentett augusztusra, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A cég az év első nyolc hónapjában 291,32 milliárd konszolidált bevételt produkált. Augusztus hónapban körülbelül 3,06 millió alaplapot és asztali PC-t szállítottak, 700-750 ezer noteszgépet - ebben nincsenek benne az Asusnak gyártott Eee-k - és 940 ezer grafikus kártyát...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek