Cikkek

A kilencedik veszteséges negyedév az AMD-nél

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-23 12:10:04

Az elmúlt évbekben azt hallgattuk, hogy az AMD mindjárt nyereséges lesz, de a cég valahogy mégsem járt sikerrel. Ez az utolsó negyedévben sem történt másként.

Az AMD bejelentette sorban kilencedik veszteséges negyedévét. 2008 utolsó három hónapjában 1,424 milliárd amerikai dollárra rúgott a cég vesztesége, ami 2007 utolsó hónapjaihoz hasonlítva jobb eredmény, mint az akkor elszenvedett 1,772 milliárd.

Mint a PC és PC komponens piac sok más szereplőjének, az AMD-nek a forgalma is erősen visszaesett a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest. A 35 százalékos forgalomcsökkenés a cég valamennyi szegmensét érintette, amihez társult még egy jelentős csökkenés a bruttó árrésben is; ami még a harmadik negyedévben 57 százalékos volt, az az év végére 23 százalékra zsugorodott. A keresletcsökkenés természetesen nem csak az AMD átlagos eladási árait zsugorította össze, de a 23 százalék nagyon alacsony.

Az ATI akvizíciója továbbra is megszedi a maga vámját az AMD bevételein. A cég mostanra az ATI felvásárlásának költségeit már mint veszteséget írta le, a negyedik negyedévben 684 millió dollárt. Ezzel a grafikus üzletág megvásárlásával kapcsolatos 5,4 milliárdos üzlet teljes veszteség már 3,17 milliárdra rúg. Mint arról beszámoltunk, az AMD a Qualcomm-nak adja el mobil üzletágát egy 65 millió dolláros tranzakció keretében, mely eddig mobiltelefonokba szánt chipek tervezésével foglalkozott. Az AMD a lépést azzal indokolta, hogy így teljes egészében a PC-s üzletágaira tud koncentrálni.

Az AMD nyilvánvalóan készpénzhez jut a lépéssel, ugyanakkor egy lapra tesz fel mindent azzal, hogy azokra az üzletágaira koncentrál, melyek jelenleg a legnehezebb helyzetben vannak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek