Cikkek

A HDD miatt drága az Xbox

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-18 11:10:04

A Microsoft volt alelnöke szerint a merevlemez teszi drágává a játékkonzolt, és ez felelős az első generáció rövid életciklusáért is.

Peter Moore, aki korábban az Interaktív Szórakoztatási Üzletág alelnöke volt a Microsoftnál - és ebben a minőségében felelős volt az Xboxért is - egy mostanában elejtett megjegyzésével arra utalt: a merevlemez miatt volt viszonylag rövid az eredeti, első generációs Xbox életciklusa, és ez az alkatrész felelős azért is, hogy a cégnek korlátozott mozgástere van az Xbox 360 árazásával kapcsolatban.

Az eredeti Xbox megjelenésekor a benne lévő merevlemez nagyjából 70 dollárjába került a Microsoftnak, ami lehetetlenné tette, hogy a konzol eladása profitot termeljen - mi több, ez az alkatrész volt felelős azért is, hogy a cég veszteséggel árulta a konzolt. Amikor a boltokban már csak 199 dollárba került egy Xbox, a benne dolgozó merevlemez ára még mindig a 70 dollár körül volt. Pont a drága alkatrész volt az egyik legfőbb oka annak, hogy a Microsoft viszonylag rövidre, sok Xbox tulajdonos szerint túlságosan is rövidre szabta a konzol életciklusát.

A Microsoft első játékgépe 2001 novemberében került az üzletekbe az Egyesült Államokban, 2002 márciusában jelent meg Európában, de már 2006-ban lekerült a palettáról, hogy átadja a helyét a 2005 november végén (USA), illetve december elején (EU) piacra dobott Xbox 360-nak. Ezzel szemben például a Sony PlayStation 2-t 2000 márciusában dobták piacra Japánban, 2000 novemberében Európában, és mind a mai napig gyártják, párhuzamosan a 2006 novemberében megjelent PS3-mal.

xbox-360-versions.jpgMicrosoft Xbox 360 verziók egymás közt

A helyzet az Xbox 360-nal sem sokat változott. A Microsoft piacra dobta az Arcade nevű verziót, amely 256 megabájtos flash meghajtót tartalmaz, és csak így, a merevlemez elhagyásával lehetséges a bűvös 199 amerikai dollár alatt tartani a konzol árát. A felhasználók ezzel szemben nagyobb kapacitású merevlemezeket szeretnének, melyek képesek tárolni a letöltéseiket. A Microsoft azonban kénytelen olyan merevlemezekkel kínálni a konzolt, amelyek beleférnek a kialakított árképzésbe, azért hogy alacsonyan tarthassa a konzol árát...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek