Cikkek

A gyenge eredmény ellenére optimista az Oracle

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-24 12:10:04

Az Oracle most megjelent negyedéves gyorsjelentésében 2002 óta először volt kénytelen csökkenő bevételekről beszámolni, aminek oka az erős dollár és az új vállalati informatikai projektek hiánya. A cég elnöke a beszerzések fellendülésében bízik.

Az amerikai Oracle szoftverszállító az első a nagy technológiai vállalatok sorában, amely közzétette a májussal zárult negyedéves eredményeit. A befektetők az elmúlt időszakban izgatottan keresik azokat a jeleket, amelyek a recesszió enyhülésére engednek következtetni. Áprilisban és májusban a Cisco Systems és az Intel arról számolt be, hogy a rendeléseik kezdenek növekedni, és a recesszió legrosszabb periódusa hamarosan véget érhet - írta a Wall Street Journal online kiadásában.

Az Oracle most megjelent gyorsjelentése alapján egyelőre nincs ok túlzott optimizmusra: a cég május 31-én zárult negyed pénzügyi negyedévében az előző év azonos időszakához képest 7,2 százalékkal, 1,89 milliárd dollárra csökkent a cég nyeresége, miközben a bevételei 5,2 százalékkal, 6,86 milliárd dollárra zsugorodott; az elmúlt három évben a cég bevételei most csökkentek a legnagyobb mértékben. A negyedik negyedév hagyományosan az Oracle legerősebb periódusának számít, mivel jelentős kedvezményeket szoktak kínálni az ügyfeleknek, ha az üzleteket a pénzügyi év zárása előtt befejezik.

Visszafogott beszerzések
A gyenge negyedéves eredmény oka elsősorban az erős dollár volt, az Oracle bevételeinek fele ugyanis az Egyesült Államokon kívülről származik; változatlan árfolyam mellett a forgalom 4, a nyereség pedig 5 százalékkal emelkedett volna. Az új szoftverlicenc-eladások 13 százalékkal - változatlan dollárárfolyammal számolva 4 százalékkal - estek vissza, mivel a vállalatok a recesszió közepette visszafogják a nagy informatikai beszerzéseket. Ezen belül az adatbázis-szoftver eladások 1 százalékkal, 1,9 milliárd dollárra, az alkalmazásokból származó bevételek 19 százalékkal, 805 millió dollárra csökkentek.

- Az Oracle nem csak az SAP-val harcol, hanem az összes céggel, amely elhalasztja beszerzéseit a jelenlegi helyzetben - fogalmazott David Rutchnik, a Pace Harmon LLC tanácsadója, aki szerint még hosszú ideig fog tartani, amíg az Oracle szoftvereladásai a korábbi szintre állnak vissza.

A kaliforniai szoftvercég ugyanakkor igyekezett biztosítani az ügyfeleket, hogy továbbra is stabil pozíciót foglal el a piacon: az Oracle a mostani negyedévre az egy évvel korábbihoz képest 1-4 százalékos forgalom visszaesésre számít. Az elemzők szerint az Oracle eddig jobban vészelte túl a válságot, részben annak köszönhetően, hogy a bevételeinek fele a szoftverek támogatásából származik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek