Cikkek

A Google az űrbe ment!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-09 12:10:05

A Google emblémája rákerült egy rakétára, mely a jelenlegieknél nagyobb felbontású képekkel látja el a webes nagyhatalmat.

Mint a mellékelt ábra mutatja, a Google logó megjelenése az űrrakétán egy kereskedelmi műholdkép-szolgáltató és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma együttműködésének az eredménye. A Google az emblémán kívül exkluzív felhasználási jogokkal bír azok felett a képek felett, melyeket a rakéta szállította műhold készít majd. Viszont azt elegánsan nem tették közzé, hogy mindezekért mit ad cserébe a Google.

Az új műhold pályára állítása egy kiterjedt együttműködés eredménye. A szatelitet a General Dynamics építette, a Boeing állítja pályára, míg a pénz két forrásból jön. Az egyik zseb a már említett kereskedelmi műholdkép-szolgáltatóé, a Geoeye-é, míg a másik az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik ügynökségétől (National Geospatial-Intelligence Agency) jön, mely térkép-alapú hírszerzési adatokkal látja el a hivatalt. A műholdat még vasárnap lőtték fel az amerikai légierő Vandenberg légibázisáról, Kaliforniából.

rocketlaunch.jpg
Kép: Boeing/Geoeye

A Geoeye egyike azon műholdképeket készítő cégeknek, amelynek ügyfelei között hírügynökségek és emberjogi szervezetek is szerepelnek, de a listán magát az Egyesült Államok kormányát is megtaláljuk. A Geoeye által közzétett összehasonlító adatokból kitűnik, hogy most fellőtt műhold jelentős előrelépést jelent az előző generációkhoz képest. Fedélzeti kamerája nagyjából fél méteres felbontású képeket készít. A Geoeye sajtóközleményében sehol sem említi a Google-t, de a rakéta oldalán látható jókora logón kívül csak az az információ áll rendelkezésre, amit a Reuters tett közzé: eszerint a kilövésnél jelen volt a Google két alapítója.

Nyilvánvaló, hogy a Google egy olyan megállapodást hozott tető alá, amely csak nekik teszi lehetővé, hogy az elkészített képeket online elérhető térképekhez használják fel; más célokra bárki használhatja a képeket, míg meg tudja fizetni az árukat...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek