Cikkek

A félvezetőgyártóknak sem megy jól

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-15 11:10:14

A félvezetőgyártók bevételei az idén 4,4 százalékot csökkentek. Az AMD nem került be az első tízbe a bevételi ranglistán.

A Gartner múlt héten kiadott jelentése szerint a félvezetőgyártók bevételei több mint 4 százalékkal csökkentek 2008-ban, köszönhetően annak, hogy a pénzügyi válság erősen érintette az IT cégeket. Az Intel és a Qualcomm 2007-hez képest növelte bevételeit, míg az iparág többi erős bástyája, mint például a Samsung, a Toshiba vagy a Texas Instruments, bevételcsökkenésről számolt be. Az AMD, az Intel legfőbb riválisa be sem jutott a Gartner bevételek alapján készített rangsorának első tíz helyére.

A piackutató jelentése azt jósolja, hogy a félvezetőipar idén összesen 261,9 milliárd dolláros bevételt könyvelhet el - 2007-ben ez az összeg még 273 milliárd volt. Az elmúlt 25 év során ötödször fordul elő, hogy az iparág bevételei csökkentek; a pénzügyi válság jövőre is nehéz helyzet elé állítja majd a gyártókat, hiszen mind a vállalati, mind a végfelhasználói IT költések tovább csökkennek - állapítja meg a Gartner.

Az Intel, a világ legnagyobb x86 processzorgyártója a jelentés szerint 34,2 milliárd dolláros bevételt produkál az év végére, ami 1,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ugyanakkor a Gartner előrejelzése még számításba veszi az Intel NOR memória üzletágát, amit a cég már korábban eladott. Ha az Intel jelenleg is működő üzletágait nézzük, akkor a vállalat 6,5 százalékos növekedést könyvelhet el.

A világ vezető félvezetőgyártói közül a Qualcomm szintén képes volt növelni a bevételeit, köszönhetően a cég CDMA (Code Division Multiple Access - ugyanazon a csatornán több, egyidejű adatkommunikációt lehetővé tévő) rádiótechnológiájára épülő termékek iránti keresletnek. A Gartner úgy számol, hogy a cég éves bevétele 15 százalékkal 6,5 milliárd dollárra növekszik.

A pénzpiaci válság szeptemberi kialakulása óta a vásárlási kedv is csökken. Az olyan PC-gyártók, mint a Hewlett-Packard és a Dell, óvatos előrejelzéseket bocsátottak ki 2009-re, hasonlóan a termékeik alkatrészeit biztosító cégekhez. Az Intel már kiadott egy figyelmeztetést, melyben valószínűsíti, hogy negyedik negyedéves eladásai a alulmúlják majd a várakozásokat. Az AMD - mely nem került fel a Gartner listájának első tíz helyére - hasonló előrejelzést adott ki a negyedik negyedévéről...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek