Cikkek

A CPU-gyártóknak is fájni fog

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-03 12:10:06

A pénzpiaci válság újabb áldozatokat szedett. Ezúttal a chipgyártók várható bevételkilátásairól festett sötét képet az egyik legnagyobb kutatócég.

Habár a Gartner szokásos chipgyártópiaci jelentése csak november végére készül el, a cég jelezte, hogy a 2008-as várakozásokat máris jelentősen rontotta. Az éves bevételnövekedést mindössze 2 százalékpontosra jósolják, ami összbevétel tekintetében 279,4 millárd amerikai dollárnak felel meg. Mivel a korábbi várakozások 4,2 pontos bővülést prognosztizáltak, így a várható expanzió több mint felét elvitte a rossz piaci környezet - állítja a kutatócég.

Jövő évre azonban ennél is rosszabb helyzetet vízionál a Gartner. Az elbocsátások növekedése, valamint az üzleti megrendelések és az otthoni felhasználók vásárlókedvének visszaesése nagy hatással lesz a chipgyártók eladásaira is. A felmérések szerint a félvezetőgyártók mindössze egyetlen százalékkal tudnak bővülni (ez 282,2 milliárd dolláros bevételnek felel meg). Az adat sokkal drámaibb, ha összevetjük az előzőleg publikált várakozással, ami 7,8 százalékos növekedést vetített előre. Ugyanakkor a Gartner készített egy forgatókönyvet az elképzelhető legrosszabb esetre is. Ebben pedig sokkoló mértékű, 10 százalék feletti visszaesés szerepel.

"Recesszió idején nemcsak azzal kell számolni, hogy az eladások visszaesnek, hanem azzal is, hogy vásárlásnál a kisebb költségű rendszereket fogják előnybe részesíteni...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek