Cikkek

21 hónap börtön moziban videózásért

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-31 11:10:07

Ennyit kapott az a férfi, aki moziban, kamerával rögzített filmeket az Egyesült Államokban, és árulta is az illegális kópiákat.

Michael Dwayne Logan egy JVC Everio GZHD7U nagy felbontású kamerával két filmet is rögzített a megjelenése napján, méghozzá azzal a céllal, hogy DVD-n árusítsa őket. A rendőrség szerint a férfinak további száz illegális kópia elkészítéséhez is köze van. Logant eredetileg 2007-ben csípték nyakon, amikor a mozi megfigyelőrendszerének segítségével észlelték, hogy kamerájával rögzíti a Bűbáj című filmet. A kiérkező rendőrök a helyszínen letartóztatták, a vizsgálat pedig megállapította, hogy a film nagyjából 50 percnyi része már ott van a JVC kamera merevlemezén.

Amikor elemezték a felvételt, bizonyos részletek nyilvánvalóvá tették, hogy a 28 hónappal később című filmről is ő készített illegális felvételt. Az anyag tartalmazza Logan hangját, sőt olyan a kalóz annyira ügyes volt, hogy saját maga is felbukkan a felvételen, amint éppen mobiltelefonál; egyébként egy baseballsapkát használt arra, hogy elrejtse a kamerát. Ennyi bizonyíték elég volt ahhoz, hogy majdnem két év börtönre ítéljék.

jvckamera.jpgJVC Everio GZHD7U. Ilyen apró kamerával dolgozott Logan

A nyomozók hasonló áruló jeleket találtak több mint száz kalózkópia vizsgálatakor, melyek Baltimore és Washington D.C. Körzetéből származtak. Biztosak benne, hogy Logan számtalan, a DVD-feketepiacon beszerezhető, kamerával rögzített film forrása. A periratokból kiderül, hogy az MPAA (Motion Picture Association of America - Amerikai Filmgyártók Szövettsége) szerint Logantól származik a két fenti mozifilm online elérhető változatainak nyolc százaléka, és a világszerte beszerezhető kalóz DVD-k hét százaléka.

Az MPAA nyilvánvalóan példát akart statuálni az ügyben, hogy elvegye a próbálkozók kedvét, de az eset kapcsán párhuzamokat vélünk felfedezni a RealDVD betiltásának ügyével. Az MPAA ugyanis még tovább szeretné szigorítani azt a törvényt, amelynek alapján Logan rács mögé került, hogy a jövőben még súlyosabb büntetést mérjenek ki a moziban kamerázókra...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek